Синдикатът на българските медицински специалисти (СБМС) е най-новият медицински синдикат в България, защитаващ правата на медицинските специалисти. Той е регистриран по надлежния ред в съда и е вписан в агенцията по вписванията.

Синдикатът се “роди” след почти едногодишни протести, блокади на пътища, стачки и разговори с различни институции, които умело „си прехвърляха топката“. По време на нашите протести се даде гласност освен за липсата на кадри в системата, за нарушаването на трудовите ни права, но и за източването на НЗОК, за неправилното разпределение на публичните средства, за корупцията, за лекари милионери включително и такива работещи в държавни болници, за финансирането на частните болници с публични средства, за лобистките интереси, за липсата на контрол в системата, за търговията със здраве и търговските дружества и т.н, все теми ТАБУ останали НЕкоментирани на ГЛАС през годините.

Но….има едно ” НО” вместо след всичко това МЗ да започне реформи в здравеопазването, институциите да се самосезират, а работодателите да се съобразяват с българските закони, те започнаха натиск и репресии срещу членове на СБМС, които бяха привиквани, заплашвани, командировани, наказвани дисциплинарно. Насочиха цялата ” машина” срещу нас – медии обслужващи властта или разни частни интереси, казионни организации, работодатели, други синдикати и дори забележете ПРОКУРАТУРАТА и ИКОНОМИЧЕСКА полиция.

Да, прокуратурата вместо да се занимава с по-неотложни проверки, позволява да бъде използвана, като посредник за решаването на синдикални и трудово правни дела. И сега тук става интересно…по сигнал на проф. Балтов изпълнителен директор на УМБАЛ Пирогов прокуратурата “покани” по телефона ( не по надлежния ред) първо Бойка Анастасова – председател на синдикалната организация на СБМС в болница Пирогов ( впоследствие и мен “поканиха“ по същата схема по телефона), за даване на обяснения по въпроси касаещи създаването на структурата, а именно: Кога и къде е създадена структурата? Колко членове има? Трите имена, длъжности и от кое звено са?…Все въпроси, на които ЗАКОНА ни дава право да НЕ предоставяме информация, за да бъдат защитени нашите членове и да не бъде оказван НАТИСК върху тях. Защото с методите на проф. Балтов ( между другото той НЕ е изключение) сме запознати отдавна, то не бяха анкети срещу Бойка Анастасова, привиквания, заплахи, дисциплинарно наказание, а сега ИКОНОМИЧЕСКА полиция чрез ПРОКУРАТУРАТА.

Та….Бойка заедно с адвокат ДОБРОВОЛНО се яви в 6 то РПУ, но за съжаление служителите там не можаха да отговарят на нашите въпроси, а именно: На какво основание е привикването по телефона? Като каква я привикват – обвиняема, свидетел, за справка и пр? Какво представлява въпросната преписка и от кого е заведена? Отговори няма… между другото поискахме да ни бъде издаден протокол за ДОБРОВОЛНОТО явяване, но още нямаме такъв. Дали е опит за скрит натиск? Дали е опит за сплашване? Или може би ” грешка”…не знам, но мога да кажа следното:
” Другари” НЯМА да ни сплашите! Нямаме какво да крием! НЕ се ПРОДАВАМЕ!
Жалки сте!
Синдикализма във вида, в който се ” практикуваше” години наред УМРЯ…този удобния за ВАС!

Тук е момента да обобщя, че имаме заведени вече две дела срещу „ПИК“ – за статията за “фалшивия” синдикат, в която също така бяха публикувани личните ни данни ( надлежно предоставени от проф. Балтов), едно дело срещу д-р Дариткова – в размер на 1 лев за обидата, която ни нанесе, едно дело ( за сега) срещу проф. Балтов – за неправомерно наложеното дисциплинарно наказание на Бойка Анастасова.

Множеството жалби, с които сме сигнализирали проверяващи институции и министерства няма да коментирам. С две думи да внимават тези, които имат какво да крият и не спазват българските закони! След всичко това картинката трябва на всички да е ясна, защо точно ПРОКУРАТУРАТА е наредила да бъдем привиквани, но…няма да им се получат сметките! Наясно сме, че Синдиката на българските медицински специалисти “разбърка картите”, обърка много сметки, даде работа на Съда и проверяващи институции и НЯМА да спре до тук!

НЕ се СТРАХУВАМЕ!

Благодаря, на всички борбени колеги, които повярваха в нас и станаха част от този синдикат!
Благодаря, за солидарната подкрепа на АРК, които са винаги до нас!
Благодаря, на всички международни организации, които ни подкрепят от Франция, Швеция, Австрия и отразяват нашата борба зад граница!
Уверявам всички наши членове, че СБМС НЯМА да наруши принципите си, ще отстоява правата им до край и ще търси отговорност от всеки един позволил си да оказва натиск, репресии или да разпространява невярна информация за синдиката уронващ името и престижа му!
Ние вярваме, че ако НЯМА път трябва да създадем СВОЙ …вече сме започнали и връщане назад НЯМА!

ПРОДЪЛЖАВАМЕ!
НЕ на СТРАХА!

Мая Илиева, председател на СБМС