ИЗХ. №.13                                                                   

до г-н Бойко Борисов Министър – председател на Република България

до г-н Кирил Ананиев Министър на здравеопазването на Република България

до г-жа Цвета Караянчев Председател на Народното Събрание

до всички парламентарно представени партии и независими  депутати

Г-да управляващи,

В момент като този, изискващ цялостна мобилизация на всичкия наличен човешки ресурс в областта на здравеопазването, за пореден път съсловието на медицински специалисти е унизено!  Липсата на изградена навременна стратегия, обезпечената с точни и ясни алгоритми, план за разпределение на работата между болниците, осигуряване на  всички необходими предпазни средства, обучение на персонала, липсата на наш представител (на съсловието) в Кризисния щаб, доведоха до пълен хаос. Оказва се, че сме принудени да работим без защитни предпазни средства, не само на „първа линия“. Затова заявяваме, че е АБСОЛЮТНО БЕЗОТГОВОРНО  да го правим по начин, застрашаващ нашия живот, този на пациентите и близките ни хора. Не е нормално да изисквате от нас да го приемем за морален дълг към обществото заради това, че сме дали клетва. Вие, господа, също сте се клели. Вие, господа, обезценихте труда ни, сега обезценявате живота ни.  ДОКОГА?!?

Болниците и колегите, които ще поемат удара, ще работят денонощно, ще бъдат под карантина, ще рискуват живота си и ще спасяват живот, но няма как да си получат заплатите, защото се спира плановият  прием на пациенти и плановите операции, НЯМА ОБОРОТ, НЯМА до се достигнат лимитите, НЯМА ДА ИМА ПЕЧАЛБА за болницата, пардон, търговското дружество! Да ви питаме сега, как държавата ще финансира „търговското дружество“ ? Как ще ни заплатите за къртовския труд, който полагаме? Ето затова, господа управляващи, ние казваме, че сте ни превърнали в  „нормени работници“.  Ето затова казваме: здравеопазването трябва да бъде въпрос на Национална сигурност!

Защото… дали някой от вас ДОБРОВОЛНО ще се откаже от своята заплата за общото благо? Дали някой от вас ДОБРОВОЛНО ще ни плати кредитите към банките? Дали някой от вас ДОБРОВОЛНО ще се погрижи за нашите близки, деца и родители през времето, когато ние изпълняваме „дълга си“, защото сме давали клетва? Ето за това става въпрос! Искаме да не ни се налага „да хвърляме чоп“, кой да бъде защитен и кой да бъде поставен на риск! В момента ни изпращате „на война без патрони“, но запомнете…ако първи паднем в „битката“, значи тя никога няма да бъде спечелена ..

Отново поставяме на вашето внимание нашите искания ( вх.№ в МЗ 92-ф-23/ 10.03.2020г)при работа в рискови условия, а именно:

  1. Застраховка живот
  2. Декларация от работодателя за БЕЗПЛАТНО лечение при необходимост или усложнение от КОВИД – 19 (задължително болничен отпуск на тези, които ще бъдат под карантина, а не за сметка на личния платен годишен отпуск)
  3. Безопасни лични предпазни средства по Европейски изисквания
  4. Дните, в които ще бъдем под карантина (в лечебното заведение) и ще работим там, да ни бъдат заплатени допълнително (5 брутни работни заплати)
  5. Допълнителен отпуск като компенсация за времето, през което медицинските специалисти са били под карантина и са работили в лечебното заведение.

На масата за преговори все още е нашето споразумение, което вие доброволно отказахте да подпишете. Тоест държавата доброволно се отказа от нас, медицинските специалисти, и абдикира  от своите задължения и отговорности, а сега в така създалата се критична ситуация, прибягва до мобилизация, санкция, и дори се заговори за затвор.

С това ли, господа управляващи, ще ни решите проблемите ? Защото наистина се оказа, че нашите искания не са синдикални, а политически. Защото изисква политическа воля, за да бъдат решени. Сега имате тази възможност. Докажете че имате нужда от нас, медицинските специалисти, и гласувайте някой от тях:

  1. Подписано постановление от Министерски съвет за защитена професия, с което държавата да гарантира минимума на заплащане от 2 минимални работни заплати за професията
  2. Нощен труд 0,5% от основната заплата- на час
  3. Промяна в категорията труд

За да можем и ние да бъдем спокойни, за да имаме гаранциите на държавата, да си свършим работата професионално, а не да напуснем професията, принудени от рисковите условия, при които ще трябва да работим и от невъзможността на „търговското дружество“ да ни изплати заплатите за денонощния отговорен труд, който ще положим. Разчитаме на вашия здрав разум, разбиране, и не на последно място, загриженост за живота на хората, които ние можем да спасим. Здравето на българския народ трябва да е Национален  приоритет !

20.03.2020г.                                                 

Председател СБМС:………………………….

/МАЯ  ИЛИЕВА /