“И като заквичаха мисирки, та вече цяла седмица”.

Не ми издържаха нервите. Вече цяла седмица разтревожени мисирки квичат по всички медии, като подплашени патки: “Уволниха Балтов”!

От сутрин до вечер по екраните се върти водевил ” Пирогов протестира”. Ей, “пироговци”, дайте малко газ, да стане по- интересно, от кога ви чакам да разпънете палатки и да окичите лагера си с транспаранти !

През юли месец не е като през декември, малко е жега, но пък няма да мръзнете, както мръзнаха протестиращи сестри на жълтите павета под прозорците на Бойко Борисов! Ако не знаете, как се разпъват палатките – ще ви ударим едно рамо, ние опит си имаме! Дайте малко драма, малко интрига, иначе се губи интерес към вашия ” протест”!

Седя си тъпо и се чудя, какво ви е изкарало пред Пирогов? Това, че уволниха един от здравните феодали? И си го искате обратно? Страшна кауза, няма що! Не сте източвали касата? Не ставайте смешни, всички знаят че няма такава болница, която да не източва касата, такава ни е системата.

Тупате се в гърдите, че сте борили Ковид? Да, но и други ваши колеги също са го борили, но са скромни и мълчат, просто си вършат работа. Разделиха ви на категории, на първа/ втора/ двайсет и втора линия, а те също като вас се заразяват и боледуват, работейки без да им се плаща допълнителна сума от 1000 лева! Ние поне знаехме, за какво викахме по площадите – за безобразия по болниците, за промяна викахме. На това ли му викате “протест”, пироговци”?!?

Изкараха ви под строй с плакатчета в ръка, повикахте малко, показаха ви по телевизия – иха! Аплодисменти! Всички ви видяха, и какво точно защитавате – също видяха… Срам е това, а не протест!

Протест е когато след дежурство вместо да се прибереш вкъщи да спиш, седиш цяла нощ на палатка. Или взимаш отпуска и вместо да отидеш на почивка, купуваш билет за София, качваш се на влака и пристигаш с куфара на площада, както направиха ваши колежки от провинцията! Когато трепериш от студ или се пържиш под слънцето две години по улиците и медиите не те забелязват, освен ако не скочиш на прозореца – ето това е протест, дето ти идва отвътре, а не по нечие нареждане!

Протест е , когато непознати хора спират колата и ти подават плик с храна и топъл чай, по този начин оказвайки подкрепа. Когато до теб върви испанец, дошъл от другия град специално за да подкрепи каузата, обяснявайки че именно с протести в Испания са направили реформи в здравеопазването, което в момента е едно от най- добрите. Върви до теб по улиците и пее : “El pueblo unido jamás será vencido”! . Когато напълно непознати хора донасят газова печка, за да се топлим, дрехи, дъждобрани, кой кавото се сети, и ни казва: “С вас сме! Подкрепяме ви!”

И всеки, който е бил на този протест, е дошъл там доброволно. Защото съвестта го е довела там . Аз се гордея със всеки човек, който беше до нас, защото колкото и невероятно и идеалистично да звучи, но всеки от тях се опитал да спре безобразията в здравната ни система, и се изправил срещу ” бялата мафия”!. Смели, честни, достойни хора. Така че, пироговци, шумен ви е протеста, но не сърцат! Каузата ви е сбъркана.Не ви подкрепям!!!

Ина Ирина